Mijn groene pak

Mijn groene pak is een ongepolijste, intieme en poëtische weergave van Afghanistanveteraan en fotograaf Frans Kurstjens.  Kurstjens ging als humanistisch raadsman mee op twee Nederlandse missies. Met verhalen en foto’s, zinnen en gedachtes is dit boek een poging om grip te krijgen op de herinneringen en de onbeantwoorde vragen die Frans jaren na de missie nog altijd door het hoofd spoken.

Als humanistisch raadsman reflecteert Frans Kurstjens voortdurend op alles wat hij ziet en meemaakt. Beroepsdeformatie. Morele dilemma’s zijn aan de orde van de dag. Wel of niet ingrijpen? Wel of geen wapen trekken? Wat is goed of slecht? Wat doe je als je nog maar vijf minuten te leven hebt? Help je die ander of help je jezelf? Gehoorzaam je aan de legerleiding of aan je morele kompas?

Tijdens de missie vocht Frans voor de geestelijke gezondheid van zijn mannen en die van hemzelf, met zijn camera als ooggetuige. In Mijn groene pak vertelt hij voor het eerst zijn verhaal en over de prijs die hij betaalde...

 

Cover
press to zoom
Tekst
press to zoom
Quote
press to zoom
1/2

Referenties

Frans Kurstjens over samenwerking met The insight story:

 

"Ik heb de neiging van de hak op de tak te springen, maar Annemarie is heel geduldig en stelt de juiste vragen. Het is bewonderenswaardig hoe ze van al mijn ogenschijnlijk onsamenhangende anekdotes zulke mooie verhalen wist te componeren. Mijn omgeving reageerde enthousiast op het boek. Meest gehoorde opmerking: het is alsof we jou horen praten. Ons boek is een stille getuige van haar vakmanschap."

 

Christiane Gronenberg, bladmanager Zuiderlucht over Mijn groene pak:

 

"Natuurlijk is het een bijzonder verhaal, maar vooral de vorm heeft indruk gemaakt. Het is een heel mooi boek om vast te houden, prettig papier, fijne bladspiegel en een fijne letter om te lezen. En dan de tekst... De zinnen rollen, ik hoor Frans als het ware vertellen. Ik bespeur enorm veel Fingerspitzengefühl bij de schrijfster die als 'stem' op geen enkel moment aanwezig is, en zo hoort het ook bij een boek als dit. Om als schrijver zo afwezig te zijn, het verhaal uit iemand te peuteren en in deze vorm te brengen... dat is een hele prestatie. "

 

Erwin van den Brink, journalist voor o.a. ANP over Mijn groene pak:

 

"Je kijkt naar het journaal, ziet de willekeurigheid van geweld en denkt: wat zou ik doen in die situatie? Die dilemma's schetst de schrijfster indringend in Mijn groene pak. Zelden geeft een boek zo direct verslag uit eerste hand van de morele implicaties van het verblijf in oorlogsgebied."